sreda, 15. november 2017

ALI STE VEDELI?

Vir: http://joyreactor.cc/tag/Guillaume%2BMenuel
Danes vam bom predstavil nekaj zanimivosti o Vikingih. Upam, da bo članek pritegnil vašo pozornost, prepričan sem namreč, da ne poznate vseh zanimivosti.

Vikingi

Vikingi so živeli na Norveškem, Danskem in na Švedskem. Od leta 800 do 1100 so pustošili po Evropi. Vse, kar jim je prišlo pod roke, so požigali, plenili in pobijali.

So bili Vikingi dobri mornarji?
Da, Vikingi so bili zelo dobri mornarji. Jadrali so daleč čez ledena morja na odprtih lesenih ladjah. Pluli pa so tako, da so opazovali sonce in zvezde.

V katere bogove so verjeli Vikingi?
Vikingi so verjeli v veliko različnih bogov, med njimi so Tor (povzročal je grom in varoval obrtnike), Odin (bog modrosti in vojne), Fereja (prinašala je mir in obilno letino)…

Leif Ericsson
Živel je v vikinški koloniji na Grenlandiji. 
Iz česa so bile vikinške ladje?
Ladje so bile izdelane iz ozkih, prožnih desk, pritrjenih na močen leseni gredelj. Bile so dolge, ozke in zelo hitre. Poganjali so jih na vesla ali na veter, ki so ga prestregli v velika pravokotna jadra.

So Vikingi prišli v severno Ameriko?
Da, v severno Ameriko so prispeli okoli leta 1000. iz Grenlandije je na zahod odplul drzni pustolovec Leif  Ericsson in prispel v Vinlandijo (današnjo Novo Fundlandijo v Kanadi). Tam si je zgradil kmetijo, toda po sporu z domačini se je vrnil domov.

Kaj pomeni beseda Viking?
Beseda Viking izvira iz stare skandinavske besede vik, ki pomeni »ozek zaliv ob morju«. Tam so živeli Vikingi. Številni Vikingi so bili lovci in kmetje, ki nikoli niso odšli od doma. Malo manj pa je bilo takih, ki so bili roparji.

Kaj so Vikingi ropali na svojih pohodih?
Ropali so najrazličnejše zaklade. Delavci v Lancashiru v Angliji so leta 1840 našli srebrn zaklad s kovanci in pasnimi sponami, ki so ga v desetem stoletju zakopali Vikingi. Ugrabljali so tudi ljudi in jih prodajali kot sužnje.

Vir: http://undermedvetna.blogg.se/2016/june/tro-forsatter-berg.html

Za to temo sem se odločil, ker se mi zdi, da je o Vikingih še zelo veliko neodkritih stvari in ker so imeli po mojem mnenju zelo pestro življenje.


Viri: 555 VPRAŠANJ IN ODGOVOROV. Tržič: Učila International, 2012.

                                            
                                                                      Enej Sladič, 7. b 

Ni komentarjev:

Objava komentarja