petek, 10. november 2017

NE BERI TEGA, ČE SI NA DIETI!

Vsi jo obožujemo, je sladkega kremastega okusa, skratka najboljša na svetu, ja danes bomo govorili o čokoladi, in sicer se bomo poglobili v njeno zgodovino.

Vir: http://projekti.gimvic.org/2009/2d/cokoladna_spletna_stran/
zgodovina_cokolade_irma/zgodovina.html
Prve znane plantaže, na katerih so gojili kakavovce, iz katerih so izdelovali čokolado, so posadili Maji (staro ljudstvo) okoli leta 600 pr. n. št. Tako bi lahko rekli, da so bili Maji prvi množični izdelovalci čokolade. A s samo čokolado so se Maji in Azteki (najrazvitejšo ljudstvo pred odkritjem Amerike) srečali že nekaj stoletij pred tem. Beseda čokolada izhaja iz majevske besede »xocolatl«, ki v našem jeziku pomeni penast napitek, saj je bila čokolada prvotno v obliki napitka. Po azteški legendi naj bi bila semena kakavovca na svet prinešena iz samega raja. Azteki so verjeli, da oseba, ki uživa čokolado, oziroma ta božji napitek, raste v svoji moči in modrosti.

Vir: https://www.mojacokolada.si/novice/zgodovina-cokolade-n218

Prvi »krivec« za to, da je čokolada prišla v Evropo je bil Krištof Kolumb (prvi človek, ki je odkril Ameriko). Azteki so mu v dar podarili polne vreče kakavovih zrn, ki jih je potem s sabo odnesel v Evropo. A na španskem dvoru kralja Ferdinanda so te darove v množici ostalih zlatih darov enostavno spregledali, prav tako pa Kolumb ni poznal postopka izdelave čokolade. Tako je bil prvi stik čokolade z Evropejci klavrn, saj so potem kakavova zrna zavrgli. Večjo pozornost je čokolada vzbudila leta 1519. Takrat je Hernando Cortez obiskal dvor cesarja Montezume ter se tam seznanil s pripravo tega čokoladnega napitka. Španski osvajalci so prav tako videli, da je cesar čokoladni napitek spil pred obiskom svojih ljubic, zato so verjeli, da čokolada deluje kot afrodiziak. 

Danes je čokolada hrana, ki je poznana po celem svetu. Letna produkcija kakavovih zrn znaša okoli 600 000 ton in se iz leta v leto povečuje. Zame je čokolada tudi najljubša sladica, ki bo jo lahko jedla vsak dan.

Dokumentarec o zgodovini čokolade:Viri[: https://www.mojacokolada.si/novice/zgodovina-cokolade-n218.

                                    

                                                                    Lana Drole, 7. c

Ni komentarjev:

Objavite komentar