četrtek, 09. november 2017

V ZGODBI NASTOPAJO TRIJE DOBRI PRIJATELJI ...

Za članek o Harryju Potterju sem se odločila, ker sem njegova velika oboževalka. 

Zbirko Harry Potter je napisala slavna pisateljica J. K Rowling, ki je z zbirko knjig tudi obogatela. Knjig je sedem, filmov pa osem. Če bi morala izbirati med knjigami ali filmi, bi seveda izbrala knjige, saj je v njih navedeno veliko več podatkov. Večina nas, ki smo prebrali knjige ali gledali filme, ve, da v zgodbi nastopajo trije dobri prijatelji, ki skupaj hodijo tudi na akademijo za čarovnike in čarovnice Bradavičarko, to so: HARRY POTTER,  HERMIONE GRANGER in RON WEASLEY.     
                                                                                                                   
HARRY JAMES POTTER
Vir: http://www.fanpop.com/clubs/harry-james-potter/images/21166369/title/
harry-james-potter-photo
Harry je fant, ki je edini preživel kletev čarovnika Mrlakenstina. Njegova starša sta umrla prav zaradi njega (Mrlakenstina), zato živi pri svoji teti Petuniji Dursley, stricu Veronu Dursleyju in bratrancu Dudleyju Dursleyju. To pa je zanj velika muka, kajti z njim ne ravnajo ravno lepo (prebiva v shrambi pod stopnicami, nosi Dudleyjeva stara oblačila, za jesti dobi bolj malo …). Pri enajstih letih pa se njegovo življenje popolnoma spremeni. Nekega dne dobi pismo iz Bradavičarke, v katerem mu sporočajo, da je vabljen na akademijo za čarovnike. Tam spozna tudi Rona in Hermiono, ki kasneje postaneta tudi njegova najboljša prijatelja. V filmu Harryja igra Daniel Radcliffe. 

HERMIONE JEAN GRANGER
Hermiona je najstnica, prepametna za svojo leta. Je iz bunkeljske družine, a kljub temu zelo nadarjena in marljiva. Zelo rada bere in je ena izmed najboljših učenk na Bradavičarki. S Harryjem in Ronom so nerazdružljivi, kljub temu, da se z Ronom velikokrat spreta. V filmu jo igra Emma Watson.

Vir: http://www.fanpop.com/clubs/hermione-granger/images/24205617/title/hermione-jean-granger-3-fanart
RONALD BILIUS WEASLEY
Ron je član zelo številčne družine, ki jo sestavlaja šest bratov (Ron, Fred, George, Bill, Charlie, Percy) in ena sestra (Ginny). V družini nimajo ravno veliko denarja in Ron se tega zelo sramuje. S Harryjem sta zelo dobra prijatelja in se malokrat spreta.


Vir: https://www.inverse.com/article/19499-harry-potter-cursed-child-ron-and-hermione-should-get-divorced
FILMI IN KNJIGE
Najprej o knjigah, kot sem povedala že v uvodu, je knjige napisala J. K. Rowling. Knjig je sedem, ki si po vrsti sledijo tako:
·        Harry Potter in kamen modrosti
·        Harry Potter in dvorana skrivnosti
·        Harry Potter in jetnik iz Azkabana
·        Harry Potter in ognjeni kelih
·        Harry Potter in feniksov red
·        Harry Potter in princ mešane krvi
·        Harry Potter in svetinje smrti


Vir: https://www.amazon.com/Harry-Potter-Paperback-Box-Books/dp/0545162076
Pred kratkim pa je J. K. Rowling napisala še eno knjigo z naslovom Harry Potter in otrok prekletstva. Prodali so 300 milijonov knjig iz celotne serije, najhitreje prodana knjiga je bila Svetinja smrti – prvi dan kar 15 milijonov!


Vir: http://earnthis.net/dans-top-100-everything-60-harry-potter-movies/
Filmov o Harryju Potterju je osem, saj je Svetinja smrti razdeljena na dva dela. Prvi del je bil posnet leta 2001, zadnji pa leta 2011. Glavni igralci serije filmov so: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Bonnie Wright (Ginny Weasley), Tom Felton (Draco Malfoy), Maggie Smith (Minevra McGonagall), Michael Gambon (Albus Dumbledore) … Režiser filmov pa je Chris Columbs.


Več o Harryju Potterju pa lahko izveste na: http://harrypotter.wikia.com/wiki/Main_Page.

O PISATELJICI
Joanne Rowling  je moj idol. Rodila se je 31. junija 1965 (52). Odraščala je v mestecu Chepstow. Svojo prvo zgodbo z naslovom Zajec je napisala, ko je imela šest let. Po končanem študiju je najprej delala za eno izmed dobrodelnih organizacij, potem pa je na Portugalskem učila angleščino. Zamisel za zbirko knjig o Harryju Potterju je dobila, ko se je z vlakom peljala od Manchestra do Londonskega kraljevega križa. 

Vir: http://www.newsmobile.in/articles/2017/08/02/jk-rowling-apologizes-latest-anti-trump-twitter-rant/
Leta 2008 je bila po podatkih seznama najbogatejših revije Sunday Times dvanajsta najbogatejša ženska v Veliki Britaniji. Prvo knjigo je pisala pet let, potem pa sta sledili še dve leti zavrnitev, preden je knjiga končno izšla. Kratico J. K. si je izmislil založnik, saj se je bal, da dečki ne bodo hoteli brati fantazijskega romana  ženske. Več o njej si lahko preberete na https://www.jkrowling.com/about/.


                                                                                               Iza Virant, 7. b

Ni komentarjev:

Objavite komentar